Fizikalna medicina i rehabilitacija

Jedna od ustrojnih jedinica Zlatnog cekina poliklinike

Ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije jedna je od ustrojnih jedinica Zlatnog cekina poliklinike. Njezin tim čine:
• Dr. med. Ljerka Lukašević-Milić, specijalistica fizijatrije i rehabilitacije
• Dr. med. Anamarija Jukić, specijalizant fizikalne med. i rehabilitacije
• Katarina Jerković Gavran, mag. med. tech.
• 6 fizioterapeuta, VŠS
• 2 rehabilitatora (defektologa)
• 1 radni terapeut

Zlatni cekin koristi neurorazvojnu Vojta terapiju s neurološkom dijagnostikom motoričkog razvoja do potpunog uspravljanja. Kod pacijenata procjenjuje se spontana motorika, mehanizmi uspravljanja i položajne reakcije kao i dinamika tetivnih refleksa… Na našem fizijatrijskom odjelu najveći broj korisnika usluga su djeca s teškoćama u razvoju zbog posljedica oštećenja mozga u najranijoj životnoj dobi, koji su dijagnosticirani kao cerebralni poremećaj kretanja (CPK), neurorizično dijete (ND), Dystoni Sy (DySy), cerebralna paraliza (CP), krivi vrat, kljenut brahijalnog spleta, spina bifida, skolioze, kifoze, deformacije stopala, stanja nakon traume mozga, cerebrovaskularnog inzulta…

Naši terapeuti su posebno educirani za provođenje neurorazvojne terapije: Vojta, Bobath i Maes, Kinesitape, Brayn gym, senzorna integracija i Zeptor SRT. Ove terapije naši terapeuti primjenjuju kod neurorizične djece tako i kod djece s razvojnim poremećajima mišićno-koštanog sustava te raznim drugim smetnjama. Zlatni cekin se odmah na početku opredijelio za Vojta terapiju zahvaljujući svestranoj pomoći gosp. Thomasa Uhriga, Vojta i Bobath terapeuta iz Heidelberga, koji često dolazi iz Njemačke u Zlatni cekin i stalno educira naše terapeute.

• Marijana Car, Vojta i Bobath terapeutkinja
• Krešimir Vlajnić, Maes i autism fitnes terapeut
• Mirela Ćosić, Vojta terapeutkinja
• S. Natalija Nemec, Vojta terapeutkinja, terapeutkinja senzorne integracije u radu s dojenčadi (u edukaciji)
• Mirta Nujić, Vojta terapeutkinja, kinesiotape terapeutkinja
• Jasna Jurišić, Vojta fizioterapeutkinja

Pacijenti se naručuju na preglede i terapije putem telefonskog poziva. Pravo na besplatno liječenje ostvaruje se preko uputnice nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite (pedijatra) s područja Hrvatske i EU. Pacijenti bez odgovarajuće uputnice plaćaju usluge.

[rev_slider alias=”fizikalnamedicina”]

Ukoliko imate dijete s teškoćama u razvoju, kontaktirajte nas!

Preporuka stručnjaka

1

Stručni tim Poliklinike Zlatni Cekin preporuča uključenje u terapiju i kod najmanjih odstupanja od normalnog motoričkog razvoja, jer ona najčešće pokazuju promjene (oštećenja) središnjeg živčanog sustava nastale zbog manjka kisika ili krvarenja u prenatalnom, natalnom i postnatalnom razvoju djeteta. Neurorazvojne vježbe mogu biti i PREVENCIJA razvoja kliničke slike Cerebralne paralize, odnosno poremećaja funkcije središnjeg živčanog sustava (SŽS).

Postoji povezanost između stupnja oštećenja i vremena početka liječenja. Možemo reći iz višegodišnjeg iskustva: rezultati su bolji što je habilitacija ranije započela. Jer trajna nesposobnost, koja se manifestira različitim kliničkim slikama CP ne nastaje odmah po rođenju. To je proces u kojem se poremećaj funkcije središnjeg živčanog sustava (SŽS) sumira s patološkim razvojem. Stoga se simptomi ne uočavaju u stadiju dojenčeta. Kada problemi postanu jasno vidljivi, tada su mogućnosti habilitacije mnogo skromniji. Zato je izuzetno važan rani i pravodobni početak habilitacije (najkasnije do 6 mjeseca starosne dobi), jer dijete s težim oštećenjem (potvrđenim UZV mozga, MRI mozga…) ima bolji konačni rezultat od djeteta s manjim problemima, a koje je kasnije započelo terapiju. Zato je potrebno svakom djetetu s teškoćama, bez obzira na stupanj oštećenja, dati priliku, odnosno uključiti ga u neurorazvojnu habilitaciju, za postizanje što većeg stupnja idealnog psihomotornog razvoja.

Terapije

1

VOJTA ili terapija refleksnom lokomocijom je neurorazvojna terapija, koju je utemeljio češki neuropedijatar  prof. Waclav Vojta. Vojtinom terapijom nastojimo aktivirati mozak pritiskom na točno određena mjesta (zone podražavanja) te izazvati aktiviranje mišića u cijelom tijelu. Terapijom djetetu unaprijed nudimo obrazac normalne mišićne aktivnosti. Pritiskom na određene točke izazivamo automatske nesvjesne pokrete (reflekse),  mozak postaje svjestan svojih perifernih dijelova te ponavljanjem ovih vježbi dolazi do usvajanja pravilnih pokreta.

MAES je inovativna, sveobuhvatna metoda koja se temelji na procjeni djetetovih vještina i kvaliteti dosadašnjih obrazaca. Kako bi se spriječio razvoj stereotipnih obrazaca pokretanja potrebno je Maes terapijom dati iskustva pokretanja u raznovrsnim kombinacijama položaja tijela kroz slobodu pokretanja unutar igre. Maes terapija namijenjena je djeci sa cerebralnom paralizom i sličnim neuro-razvojnim smetnjama.

KINESIO TAPING je rehabilitaciona tehnika za unapređenje  procesa lječenja. Ljepljenjem trakica podupiru se mišići i zglobovi, ali se istovremeno ne narušavaju prirodne kretnje. Temeljni učinci kinesio tapinga su: poboljšanje funkcije mišića, poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina, redukcija boli, podupiranje funkcija zgloba… Stimuliranjem osjetilnih stanica na tijelu postiže se bolji osjećaj pokreta. Mehaničko i funkcionalno korigiranje pružaju pasivnu potporu  te time poboljšavaju funkciju zgloba.

SRT Zeptor ® medical plus je aparat za stohastičko rezonancijsku terapiju koji se koristi kod djece i odraslih u neurologiji i ortopediji. Izuzetno je učinkovit i ugodan za djecu kao i za odrasle, neinvazivna, opsežan…

[rev_slider alias=”recenzije”]

Želiš volontirati?

Zahvalni smo volonterima za njihov doprinos u radu našeg Centra. Uvijek se radujemo njihovom dolasku i pomoći. Bez njihove pomoći Zlatni cekin bi bio sasvim drugačija ustanova, u kojoj bi djeci nedostajalo dobrote i humanosti.

Mapa Zlatnog cekina